De geschiedenis van de Lodewijck van Praetgroep gaat meer dan vijfenzeventig jaar terug. Het begon allemaal in 1946 toen de padvindstersgroep werd opgericht. Sinds dien is er flink wat veranderd. Inmiddels zijn er tientallen vrijwilligers die er voor zorgen dat alle jeugdleden iedere week het scoutingspel kunnen spelen. 

1946

Padvindstersgroep

In het jaar 1946 is het idee ontstaan een meisjes-padvinderij op te richten in Mijnsheerenland. De heren Hazelaar (directeur ziekenfonds) en Dirkse (leraar op een ambachtsschool), benaderden Miep Landheer en Mart Dirkse, met de vraag of zij zin hadden de meisjespadvinderij op te richten. Miep Landheer heeft toen een cursus gevolgd in Rotterdam. “Ik moest daar zes weken lang één avond per week naar toe”. Miep Landheer was toen zelf negentien jaar. Hierna wist zij elf meisjes op te leiden tot padvindster. De leeftijd van deze groep was tussen de twaalf en achttien jaar. Het clubhuis was toen in de garage van de Pastorie. Op 16 november 1946 werden de elf meisjes geïnstalleerd en had Mijnsheerenland een officiële meisjespadvinderij.

1952

Jongenstak

De ideeën voor een jongens scoutinggroep zijn ontstaan als uitvloeisel van bijeenkomsten van een debatclub genaamd “Ad Vitam”.  Een aantal leden stond zeer positief tegenover het idee een Scoutinggroep op te richten. Via contacten met onder meer de kantonrechter mr. Konijnendijk te Oud-Beijerland kwam C.D. Tiggelman (de voortrekker van het idee) in contact met een Oubaas. Mr. Konijnendijk heeft de doelstellingen van de Scouting toegelicht en geholpen met het leggen van contacten met andere Scoutinggroepen onder andere die van Klaaswaal.

De benodigde opleidingen werden gevolgd door de aankomende leden/leidinggevenden, onder andere mevr. A. in het Veld en dhr. C. Kruidenier. Een onderkomen voor de padvinders werd door de heer van der Erve ter beschikking gesteld in de vorm van een schuur. In 1953 waren de eerste installaties zijn een feit.

De naam "Lodewijck van Praetgroep"

Ridder Lodewijck van Praet (1360-1440) was Heer van Moerkerken in West-Vlaanderen. Hij was een zeer rijk man met veel invloed. Na de Sint-Elisabethsvloed werd het voormalig land van Schobbe en Everocken in 1438 herbedijkt door ridder Lodewijk van Praet. In hetzelfde jaar liet hij “Het hof van Moerkerken” bouwen. Hij overleed op 6 september 1440 waarna zijn zoon Vranck hem opvolgde.

Heer Vranck van Praet stichtte in 1445 de Laurentiuskerk. In de kerk staat nog steeds de graftombe van zijn vrouw Elisabeth van Loon. Mijnsheerenlands ambachtsheer Vranck van Praet liet ook rond het jaar 1515 de eerste korenmolen te Mijnsheerenland bouwen.

1953

Kabouters

In de zomer van 1953 werd een kabouter groep opgericht, door de achttienjarige Aagje. Bij de oprichting van de padvindstersgroep in 1946 was Aagje al direct lid geworden. Sinds 1951 was zij al assistente van Miep Landheer. Aagje heeft een opleiding gevolgd voor het leiden van kabouters in Klaaswaal. De kabouters was een groep van alleen meisjes, in de leeftijd van zeven tot elf jaar. De startende groep bestond toen uit ongeveer negen meisjes. Op 19 september 1953 werden de eerste kabouters geïnstalleerd. Twee vingers van de rechterhand legden de jonge meisjes daarbij op een paddenstoel. Zij legden de kabouter-belofte af:

“Ik zal mijn best doen een echte kabouter te zijn en iedereen te helpen waar ik kan, vooral thuis.”

1956

Binnenmaas Wandeltocht

De eerste Binnenmaas wandeltocht is in 1956 gelopen. De wandeltocht had tot doel geld op te brengen voor het te bouwen clubhuis. Niet alleen werd er gewandeld, maar er werd ook gezorgd voor een spectaculair avondprogramma. De hele organisatie werd uitgevoerd door de leden van de Scouting.

De burgemeester van Mijnsheerenland heeft het hoofd van de Bescherming Burgerbevolking (BB), de heer Tiggelman, toestemming gegeven voor het gebruik van de zend- en ontvangst apparatuur van de BB. Hiermee worden, door de jongens van de groep, de verbindingen onderhouden tussen de posten langs de route.

Om een van de afstanden te realiseren is een oversteek over de Binnenmaas nodig. De sloepen die hiervoor nodig zijn werden door de heer Ruys georganiseerd.

Elk jaar werd er een avondprogramma met een thema georganiseerd. De bijbehorende activiteiten zijn dan een demonstratie met politie honden, een parachutespringevenement, een rolschaats- en jongleursshow, judo-demonstraties en ga zo maar door.

Na elke wandeltocht wordt de (positieve) balans opgemaakt. In de jaren 1957 tot 1962 kon een positief saldo van ongeveer ƒ10.000,- worden bijgeschreven op de rekening van de “Stichting Padvindershulp”.

Biwanto 1959

Biwanto 1964

1959

't van Praethuis

Alle groepen stonden nu nog los van elkaar in verschillende onderkomens. Tijdens een wandeling langs de Binnenmaas van de heer Tiggelman met de heer Van der Erve begon Van der Erve over de plannen van de heer Tiggelman om de groepen samen onder te brengen in een clubhuis. Van de Erve besloot een stuk land aan de scouting te geven voor de bouw van een clubhuis voor alle groepen. Voor de tekeningen was een architect nodig. A. Kooyman en Jan Blok hebben samen al het tekenwerk pro deo verzorgd.

Kenmerkend voor het gebouw zijn de houtconstructie van het dak, de zeskantige vorm van het basisgebouw en de verschillende uitlopers vanuit drie zijden. Veel is uit hout opgetrokken, hoewel de fundering van steen is.

1971

Samen verder

In 1971 gingen de Lodewijck van Praetgroep en de Elisabeth van Loongroep samen verder onder de naam Lodewijck van Praetgroep. In 1971 volgde het eerste gezamenlijke kamp in Vinkeveen

Herfstkamp zeeverkenners 1975

1983

De grote renovatie

In 1978 waren de activiteiten van de Lodewijck van Praetgroep bijna tot het nulpunt gedaald. Het unieke terrein en clubhuis dreigden verloren te gaan. Om dit te voorkomen is het bestuur aan het werk gegaan de groep weer nieuw leven in te blazen.  

Maar geld voor onderhoud en reparatie aan het clubhuis was er niet terwijl de staat van het gebouw snel achteruit ging. Het bleek dat een grondige renovatie van het gebouw nodig was, waarbij de gevels geheel zouden moeten worden vervangen. Met behulp van Jantje Beton, de gemeente Mijnsheerenland en een lening van de Rabobank kwam er ƒ50.000 beschikbaar. Dit bleek mede dankzij zelfwerkzaamheid van enthousiaste ouders voldoende om de renovatie te kunnen uitvoeren. Op 3 september 1983 kon het geheel vernieuwde clubhuis door wethouder Ruisch feestelijk heropend worden.

1994

Red de Bever

paalzitten

1996

50 jarig jubileum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

1999

Nieuwe sleper

Het casco van de nieuwe sleper wordt gebouwd in Franeker, Friesland bij firma Hattema. In Januari 1999 wordt het casco verplaats naar Carrosserie herstelbedrijf Roelvink in Westmaas om daar afgebouwd te worden. Weken lang is er elke avond gewerkt om het ‘bootje’ af te maken. In het voorjaar van 1999 is de Bever gedoopt door het jongste en het oudste jeugdlid van de groep.

Specificaties

  • 88 pk Mercedes OM617 (300D) Gereviseerd in 1998
  • Tankinhoud: 260 L
  • Lengte: 7,15 m
  • Breedte: 2,50 m
  • Diepgang: 1 m
  • Gewicht: 3000 kg (Volle tank)
  • Arbeid: Meer dan 1000 uur (waarvan Desmond de Man 600 uur)

2014

Botenloods

Van de gemeente mocht er niet meer buiten aan de boten worden gewerkt. Dit was een mooi moment om een lang gekoesterde droom te verwezenlijken: een eigen botenloods. Bovendien hoeft er met een eigen botenloods niet meer buiten in de kou aan de boten gewerkt te worden. De botenloods vervangt de opslagcontainer en de keet van de wilde vaart. Op 12 December 2013 is de eerste steen gelegd door André Borgdorff, de burgemeester van gemeente Binnenmaas. De botenloods is bijna helemaal door onze eigen leden gebouwd. Op 13 September 2014 is de botenloods feestelijk geopend in combinatie met een reünie en open dag.

2020

Lockdown

In maart 2020 werd de hele wereld overspoeld met het coronavirus waardoor alle evenementen en opkomsten van scouting afgeblazen werden. Maar onze vrijwilligers gingen zeer wendbaar en creatief aan de slag met allerlei online activiteiten zodat leden het scoutingspel konden blijven spelen. Zo gingen de welpen aan de slag met thuisopdrachten en kregen alle zeeverkenners een “thuis-scout-kit” waarmee de leden thuis aan de slag konden. Ook zijn Maartje en Wouter tijdens de lockdown begonnen met het maken van vlogs.

2021

75-jarig jubileum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Heb je nog leuke foto’s, video’s of anekdotes van de Lodewijck van Praetgroep? Deel ze met ons door ons te taggen op social media of door een mail te sturen naar webbeheer@praetgroep.nl.