Scouting-uniform

Vanaf het moment dat je lid bent geworden bij de groep draag je je scouting-uniform of tegenwoordig scoutfit genaamd. De Scoutfit laat zien dat je bij Scouting hoort. 

Bij iedere activiteit, zoals de wekelijkse opkomst, kampen en jaarlijkse groepsactiviteiten doe je als lid van Scouting je Scoutfit aan. Als je nog niet bent geïnstalleerd, draag je alleen de blouse, zonder tekens, das en dasring. Als je geïnstalleerd bent, mag je je complete Scoutfit dragen.

Alle onderdelen van de Scoutfit zijn verkrijgbaar bij de Scoutshop. Op de website van de ScoutShop vind je ook adressen van de ScoutShop-winkels in de buurt.

Bij officiële gelegenheden draag je je uniform met een blauwe spijkerbroek. Zorg ervoor dat je blouse niet te vol wordt, er worden geen badges op de rug of iets dergelijks geplaatst. Sommige scouts kiezen er ook voor deze badges op bijvoorbeeld een kampvuurdeken te bewaren.

De kleur van de das van de Lodewijck van Praetgroep is grijs. Deze draag je over je kraag. Zowel de das als je dasring krijg je als je voor het eerst wordt geïnstalleerd. Deze das en dasring neem je ook mee naar de volgende speltak.

Dit is het installatieteken van Scouting Nederland. Midden op de linker borstzak. Deze krijg als je wordt geïnstalleerd.

Dit teken is afhankelijk van je speltak. Midden op de rechter borstzak. Wanneer je naar een volgende speltak gaat krijg je een nieuw speltakteken.

Dit is een bandje met de naam van onze groep. Dit bandje bevindt zich bovenaan de rechter mouw.

Dit is de badge van regio maasdelta. Deze komt onder je groepsnaambandje.

Deze linten geven aan in welke bak je zit. De donkerste kleur moet buiten. Welke kleuren bij welke boot horen vindt je hier.

Vaardigheidsinsignes kunnen worden verdiend met activiteiten. De vaardigheidsinsignes horen boven aan de linker mouw.

Deze krijg je als je naar een kamp bent geweest. Deze komen onder je vaardigheidsinsignes.

Boven de linker borstzak horen badges van speciale evenementen. Bijvoorbeeld: een Nawaka of een jubileumkamp

Eén verticale witte band aan de kant van de knoopsgaten. Wordt alleen gedragen door kwartiermeesters.

Twee verticale witte bandjes aan weerszijden van het installatieteken. Deze witte banden worden alleen gedragen door de bootsmannen.

Kwalificatietekens worden gedragen boven de rechterborstzak van de blouse. Per categorie kwalificaties wordt maximaal één kwalificatieteken gedragen (bij voorkeur het hoogste).

Het Nederlands vlaggetje, dat mag worden gedragen als men vanuit scouting in het buitenland is (geweest), wordt gedragen boven de rechter borstzak.

Optioneel is het dragen van een fluitkoord. Het fluitkoord hoort om de das gevlochten. Het fluitkoord wordt ook wel om de rechter schouder gedragen.