Zeeverkenners

De zeeverkenners, ook wel waterscouts genoemd, bestaan uit een gezellige groep jongens en meisjes tussen 10 en 16 jaar. Iedere week komen wij van 14:00 tot 17:00 bij elkaar om te varen, te spelen en lol te maken. De zeeverkenners doen het grootste deel van hun activiteiten op het water.

Programma

In de zomer bestaat het programma voornamelijk uit zeilen en roeien. Er wordt vaak in spelvorm gewerkt. Je kunt daarbij denken aan postenspelen, ouderwets ‘Hollandse Leeuwen’ of smokkelspelen. Op deze manier leren de zeeverkenners het zeilen, roeien en wrikken spelenderwijs. Natuurlijk worden er ook af typische landactiviteiten gedaan, zoals tochten maken, vuur maken en pionieren.

In de winter moeten de boten worden onderhouden. Dit kan binnen in onze botenloods. Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan de theoretische kennis. Op deze manier kunnen de kinderen de in de winter geleerde theorie in de zomer in praktijk brengen.

De zeeverkenners gaan meerdere malen per jaar op kamp. Het zomerkamp is het hoogtepunt van het jaar en duurt 7 dagen.

Indeling

Binnen de speltak zijn de zeeverkenners verdeeld in bakken. Deze bestaan uit 6 à 7 kinderen. Deze bak vormt de bemanning van een Lelievlet (de boot), waarbij de bootsman leiding heeft over de vlet en de kwartiermeester deze daarbij helpt. De bootsman en kwartiermeester zijn de oudste zeeverkenners.

Door het verdelen van een speltak in bakken, leren de zeeverkenners samen te werken en verantwoordelijkheid dragen. Immers ook op momenten dat er onenigheid is binnen de bak, zal de boots moeten zorgen dat de boot blijft varen.

Junior zeeverkenners

Voor de jongste leden van deze speltak hebben wij een aparte bak in het leven geroepen,  de “junior zeeverkenners”. Deze bak krijgt meer begeleiding dan de andere bakken. Kinderen worden in een jaar klaargestoomd om mee te draaien met de overige zeeverkenners-bakken.

Zeeverkenner worden? Je kunt 4 keer gratis meedoen!