Over ons

Wij zijn een scoutinggroep in Mijnsheerenland, Hoeksche Waard met meer dan 100 leden. De Lodewijck van Praetgroep (afgekort LvP) heeft een clubhuis in een parkje gelegen aan de Binnenmaas waar wij samen komen. De LvP is lid van Scouting Nederland. Deze landelijke organisatie heeft momenteel 110.000 leden, verdeeld over 1100 groepen. Wereldwijd telt scouting maar liefst 32 miljoen leden. Al sinds 1946 wordt het spel van scouting gespeeld in Mijnsheerenland. De Lodewijck van Praetgroep doet mee met zowel regionale als landelijke activiteiten zoals: Nawaka, Kaagcup en de 24 uursrace op de Binnenmaas.

Speltakken

Al vanaf 6 jaar is er bij ons van alles te beleven. Hoe ouder je bent, hoe groter het avontuur. Onze scoutinggroep bestaat uit verschillende speltakken. Deze speltakken zijn op leeftijd ingedeeld en hebben allemaal hun eigen leidingteam, waarvan één persoon teamleider en aanspreekpunt is. De jongste leden heten welpen. Deze groep komt zaterdagochtend bij elkaar om te knutselen, hutten te bouwen en spellen te doen in het clubhuis en in het park.

Vanaf ongeveer 10 jaar stroom je door naar de zeeverkenners. Hier leren de kinderen o.a. zeilen, wrikken en roeien. Dit gebeurt in een speciaal voor scouting ontwikkelde boot, de Lelievlet.

Vanaf een jaar of 16 kan je naar de wilde vaart. Hier krijg je meer zelfstandigheid. De Wilde Vaart heeft geen leiding, maar begeleiding.

Voor leden die na hun 18e nog betrokken willen blijven met de groepen, bestaat er de loodsen. Deze groep mensen is vaak ook leiding van een speltak en/of neemt deel aan de organisatie van allerlei activiteiten.

Als je oud genoeg bent, stroom je door naar de volgende speltak, dit heet ‘overvliegen’. Dit gebeurt tijdens een feestelijke opkomst. In de haven ‘vlieg’ je over de Binnenmaas.

Overvliegen

Leiding

De leiding van iedere speltak is zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de organisatie van activiteiten. Alle leiding vormt samen de groepsraad die wordt geleid door het groepsbestuur. De leiding volgt regelmatig trainingen georganiseerd door Scouting Nederland. Iedereen die ouder is dan 18 jaar heeft een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Bestuur

Het groepsbestuur bestaat uit verschillende vrijwilligers en draagt (samen met de groepsraad) zorg voor de zaken die specifiek betrekking hebben op het draaien van de speltakken en de organisatie van de grotere (gezamenlijke) activiteiten.

Stichting

Daarnaast heeft de groep een Stichting. Het bestuur van deze stichting draagt zorg voor het beheer van het scoutingterrein, het clubhuis en de botenloods.